SNUTENS KRAFT – LEK DEG FREM TIL EN ENDA LYKKELIGERE OG MER BALANSERT HUND!

De  fleste hundeeiere idag er nok over gjennomsnittet opptatt av hundens ve og vel. Det er i alle fall det gode inntrykket vi på Oslo Dyrebutikk sitter igjen med etter over 8 års drift på ALNA Senter. For makan til flotte og oppegående kunder som vi har skal man vel lete lenge etter! Det hender at vi får besøk av nybakte hundeeiere som sliter med at hunden har “for mye energi” eller “virker urolig”. Det finnes så klart mange årsaker til dette, men av og til må man tenke helt basic: Får valpen eller unghunden brukt snuta si nok?

 

Hundens snute er dens kraftigste sanseorgan. Her mottar den inntrykk og beskjeder fortere enn vi noensinne kan forestille oss. For sammenlignet med oss mennesker er hundens luktesans en million ganger bedre!  Det finnes dog (tok du den..?) forskjeller mellom rasene, men alle friske hunder har ytterst velfungerende snuter. Hunden bruker luktesansen til mange oppgaver: Den bruker den under jakt, under ettersøk, for å gjenkjenne ting, for å kommunisere, og som en forsterker for smaken og smaksløkene.

 

Vi på Oslo Dyrebutikk anbefaler at man daglig lar hunden få lov til å bruke snuten aktivt i organiserte øvelser. Hvor mye tid man vil bruke på dette er selvfølgelig helt opp til deg selv, men det behøver ikke ta lang tid. Start med å legge ut små godbiter på et avgrenset område. Det kan godt være inne, eller ute på plenen. La hunden få mange godbiter de første gangene. Da får den mange “treff” og skjønner øvelsen lettere. Og skjønner at dette er gøy! Det er et poeng at hunden helst ikke skal se alle godbitene – man vil jo at den skal bruke snuten og ikke øynene. Ros gjerne lavmælt når du ser at den bruker snuten aktivt. Og bruk gjerne ordet “SØK”. Etterhvert som hunden skjønner opplegget kan du utvide arealet og gå ned på mengden godbiter. PS. Mange hunder synes faktisk at det er så moro å søke at godbitene nesten ikke trengs…

 

En annen fin aktivitet er å gjemme seg i skogen for så å la hunden søke seg opp. Her er mulighetene utallige – få hele familien med!

 

I tillegg til vanlig god hverdagslydighet er altså bruk av hundens snute en viktig brikke i den fornøyde hundens hverdag! Og snutearbeid er like viktig for den godt voksne hunden som for valpen.

 

Meld deg og hunden inn en hundeklubb i nærområdet. Sportrening (men også lydighet, agility, rallylydighet, freestyle m.m) er en utrolig morsom aktivitet for både hund og eier – og det er fort gjort å bli hektet! I tillegg er det jo veldig sosialt å være med i en aktiv hundeklubb.

 

Stikk gjerne innom hundeavdelingen på Oslo Dyrebutikk, så kan vi også gi deg andre innspill og tips på fine hjemmeøvelser ift snutebruk. Vi selger i tillegg mange forskjellige aktiviseringsleker, som f.eks. hundelekene til Nina Ottosson. I tillegg har vi interessante bøker om søk med hund.

 

Lykke til til to- og firbeinte, og velkommen til oss på Alnabru.